Skip to main content
SVO/VVLK NA THRILLER TEGEN ROOD WIT IN FINALE PLAY OFFS!!
OOIJ: Na een bloedstollend gevecht over 120 minuten, heeft SVO/VVLK zondag op heroïsche wijze af weten te rekenen met 3e klasser Rood Wit. Op een zeer drukbezet en bloedheet sportpark de Kempkes won de Polderformatie met 5-3.
Ten opzichte van de laatst gespeelde competitiewedstrijd tegen FC Kunde, zag trainer Martin de Winkel een aantal mensen terugkeren in zijn selectie. Aanvoerder Joris Weeren had zijn 1 wedstrijd schorsing tegen de Nijmeegse studenten uitgezeten. De tegen Germania uitgevallen keeper Frank Klomberg had de aanloop naar dit duel aangegrepen om weer fit te geraken. Bovendien werd de oefenmeester blij verrast door de niet meer verwachtte terugkeer in dit seizoen van Ivo Pott en Niels Janssen. Enkel alleen Levi Verriet en Joris Tax waren niet inzetbaar. Reservedoelman Jules Brugman ontbrak door een vakantie, hij werd in zijn rol vervangen door de keeper van het 2e elftal Tycho Reijnen.
Op een Tropisch sportpark de Kempkes begonnen beide ploegen uiterst bedachtzaam aan de wedstrijd. In de veronderstelling dat het wel eens een lange strijd zou kunnen worden, werd er in de eerste fase van de wedstrijd opzichtig bezuinigd op de krachten. Het was de thuisploeg die de eerste aanvallende schermutselingen aan de dag legde. Schotjes van Siem Hoogma en Joris Weeren werden in de 1e 10 minuten door de Rood Wit verdediging gekraakt. Na 11 minuten moest keeper Frank Klomberg gestrekt op een afstandsschot van Rood Wit. Met een fraaie zweef wist hij het leer buiten zijn doel te houden. In de fase die volgde had de thuisploeg wellicht iets meer de bal maar kon daaruit niet gevaarlijk worden. Ook Rood Wit kon in die fase nauwelijks iets aanvallends uitrichten. De 0-1 voorsprong in 28e minuut voor de Groesbekers kwam dan eigenlijk ook uit de lucht vallen. Een diepe bal werd op randje buitenspel aangenomen door Rood Wit aanvaller Jorrit Fleuren. Daarmee stelde hij zichzelf in een 1 op 1 met keeper Frank Klomberg die hij met een schuiver van een meter of 12 kansloos liet. In de 36e minuut leek de Polderformatie de opgelopen schade alweer te herstellen toen Joris Weeren een vrije trap op de lat wist te trappen en de rebound door Stan Keukens binnen werd gekopt. De verder overigens prima fluitende scheidsrechter Heveling keurde in eerste instantie het doelpunt af om hem vervolgens toch weer goed te keuren. Na overleg met zijn assistent scheidsrechter werd besloten om de treffer alsnog af te keuren. Later zou de leidsman aangeven dat hij compleet mis zat en dat de treffer gewoon geteld had moeten worden. Evengoed stond er na deze situatie nog immer een 0-1 voorsprong voor de Groesbekers op het bord. In de blessuretijd van de 1e helft mocht SVO/VVLK niet klagen toen een poging van Rood Wit op de paal belandde. Een 2e treffer zo vlak voor rust zou het Polder moraal geen goed hebben gedaan. Dat leed bleef de thuisploeg echter bespaard en had het met wat meer geluk zelfs nog met een gelijke stand de kleedkamer op kunnen zoeken. Jurgen Vink stak Daan Lamers met een bekeken steekpass weg maar zijn inzet vond de uitstormende keeper van Rood Wit. De rebound kwam niet bij een Ooijs/leuthse voet uit en werd geruimd door de Rood Wit verdediging. Niet veel later floot scheidsrechter Heveling voor de rust.
Duidelijk was dat als SVO/VVLK van zins was de finale te bereiken, er uit een ander vaatje getapt moest gaan worden in het 2e bedrijf. En dat deed de Polderequipe dan ook. Het zette de verdediging van Rood Wit nadrukkelijk vast en ging zich steeds meer kansen verschaffen. De verdiende 1-1 kwam in de 52e minuut echter gelukkig tot stand. Een voorzet van Daan Bank werd van richting veranderd en viel over de keeper heen bij de 2e paal het doel in (1-1). In de 55e minuut had de thuisploeg de voorsprong moeten grijpen toen het een serie kansen achter elkaar kreeg. De keeper van Rood Wit vertolkte echter een heldenrol voor de Groesbekers door binnen luttele seconden tot 4 keer tot te redden op inzetten van de thuisploeg. Juist in een fase waarin SVO/VVLK zeer nadrukkelijk solliciteerde naar een voorsprong, nam het uiterst effectieve Rood Wit in de 64e minuut opnieuw de leiding. Een vrije trap van Roy van Ottele kwam met een mooie curve voor de voeten van Jorrit Fleuren. Hij wist met een strakke schuiver vanaf rechts de bal achter de kansloze Frank Klomberg in de linker beneden hoek te schieten (1-2). Een fikse domper voor de thuisploeg maar de manschappen van trainer Martin de Winkel lieten zich hierdoor niet uit het veld slaan en gingen snel weer op zoek naar de gelijkmaker. Het kreeg daarvoor ook talrijke kansen maar ontbrak enige tijd aan geluk bij de afronding. In de 67e minuut nam Siem Hoogma het doel vanaf een meter of 20 onder vuur. De Rood Wit goalie had moeite met deze inzet maar wist de bal wel buiten het doel te houden. 3 minuten later werd Siem opnieuw gevaarlijk maar zijn inzet werd door de doelman met de voet onschadelijk gemaakt. Uit de corner daaruit voortkomend wist aanvoerder Joris Weeren de verre hoek te vinden maar zag tot zijn afgrijzen de bal tegen de paal belanden. Een aantal minuten later werd de captain opnieuw gevaarlijk maar mistte zijn afstandsinzet (rand 16) te veel richting om de Groesbeekse doelman te verontrusten. Martin besloot meer risico te gaan nemen en haalde Mick van Ophuizen en Daan Bank naar de kant en bracht met Niels Janssen en Thijmen Bakker niet alleen vers bloed maar ook meer aanvallende intenties. Niet veel later kreeg de thuisploeg dan eindelijk waar het recht op had. In de 83e minuut was het Siem Hoogma die de bal voor het doel kreeg en daarmee Joris Weeren wist te vinden. Uit de draai probeerde hij het doel te bestoken maar zijn inzet werd geblokt. De rebound kwam echter voor de voeten van Stan Keukens terecht die vervolgens weinig moeite had om de bal hoog in het doel te jagen (2-2). 3 minuten later mocht het talrijke Ooijse en Leuthse publiek andermaal juichen toen de polderformatie op voorsprong kwam. Siem werd vanuit het achterveld de diepte in gestuurd en hij wist zich te ontdoen van de laatste man van Rood Wit en liet met een bekeken schuiver de Rood Wit doelman kansloos (3-2). Met nog enkele minuten te spelen, zat de thuisploeg in een zetel en leek het op weg naar de overwinning. Zeker toen aanvaller Jorrit Fleuren met 2 keer geel vervroegd de douches op mocht zoeken. Toch wist de ploeg van trainer Frank Koch nog 1 keer de rug te rechten en kwam het in blessuretijd alsnog langszij. Een lage voorzet werd door Freek Kerkhoff al glijdend achter doelman Frank Klomberg geschoten (3-3) en daarmee was de verlenging feitelijk onontkoombaar geworden.
In de verlenging begonnen de extreme omstandigheden aan beide kanten hun tol te eisen. Tijdens de reguliere speeltijd hadden de Groesbekers al te kampen gehad met een aantal krampgevallen maar ook bij de thuisploeg gingen de handjes steeds vaker in de zij of op de knieën. Toch was het de fysieke weerbaarheid van SVO/VVLK die de doorslag gaf tijdens deze verlenging. In de 98e minuut werd al combinerend door het centrum van de Rood Wit verdediging Stan Keukens vrij gespeeld. Hij wist de bal echter niet tussen de palen te krijgen en zag zijn inzet naast gaan. In de 101e minuut nam SVO/VVLK wederom de leiding. Daan Lamers werd vrijgespeeld en zag zijn eerste poging nog gered worden door de Rood Wit doelman maar hij kon niet voorkomen dat Daan de rebound wel tegen het net aankreeg (4-3). Deze tik kwam Rood Wit niet meer te boven. In de 104e minuut kreeg Stan Keukens een ideale mogelijkheid om de definitieve nekslag uit te delen maar hij wist het doel niet te vinden. De 2e verlenging was net een minuut oud toen de thuisploeg alsnog de knock out uitdeelde. Siem Hoogma perste nog 1 keer alles eruit en wist met een voorzet Daan Lamers te bereiken. De lange aanvaller had weinig moeite om vanaf een meter of 6 de bal achter de Rood Wit goalie te werken (5-3). En daarmee was het laatste beetje Groesbeekse verzet wel gebroken. In het restant van de verlenging had Rood Wit de kracht niet meer om zich nog terug te knokken en had de thuisploeg er wellicht nog een paar kunnen maken. Maar aan het eind van deze slopende wedstrijd was de scherpte er begrijpelijkerwijs ook wel een beetje van af. Na 120 minuten besloot scheidsrechter Heveling de wedstrijd af te fluiten en konden de armen van alles en iedereen met een SVO/VVLK hart de lucht in.
Wat een geweldig voetbalgevecht was dat! Na een wat vlakke eerste helft ontbrandde de wedstrijd pas goed in de 2e helft. SVO/VVLK leek zich daarin te ontdoen van Rood Wit maar werd geconfronteerd met de vlijmscherpe effectiviteit van de Groesbekers. Daarmee dwong de ploeg van Frank Koch een verlenging af maar daarin liet SVO/VVLK zien over een betere fysieke conditie te beschikken. Over het geheel bezien was de Polder overwinning dan ook dik verdiend te noemen. SVO/VVLK kon meer dan prima tegenwicht bieden tegen het sterke Rood Wit. Eenvoudig was het allerminst maar door te vechten als leeuwen en op juiste manier te reageren op tegenslagen, kwam de polderformatie uiteindelijk als terechte winnaar bovendrijven.
Met deze overwinning kwalificeert SVO/VVLK zich voor de finale van de play-offs. Het zal daarin aan gaan treden tegen VIOS B uit Beltrum. Ook zij wisten zich te ontdoen van een Groesbeekse tegenstander en ook daar was het erg spannend. Germania, ons niet geheel onbekend, werd met 4-3 verslagen. Overigens ging dat binnen de reguliere speeltijd. De finalewedstrijd wordt op neutraal terrein gespeeld en inmiddels is duidelijk dat de reis naar Hengelo (Gld) gaat alwaar we te gast zullen zijn op het sportpark van PAX Hengelo. Al met al mag er nog steeds gedroomd worden over promotie naar de 3e klasse.