Skip to main content

DDV’23 HEEFT IN EERSTE OFFICIELE DUEL GEEN KIND AAN ALVERNA

WIJCHEN 3 september 2023: Gisteren speelde DDV’23 haar eerste officiele wedstrijd sinds het in Juli het levenslicht zag. De fusievereniging uit Ooij en Leuth trad voor de beker aan tegen zondag 5e klasser Alverna. De Polderequipe won, zonder zelf groots te spelen, met grote cijfers van de Wijchenaren (1-8).

Op deze mooie zomerse septemberdag had trainer Martin de Winkel de luxe van een bijna complete selectie. Enkel Joris Tax ontbrak op het wedstrijdformulier en het heeft er alle schijn van dat zijn rentree nog wel even op zich laat wachten. De vleugelverdediger is in afwachting van een operatie en lijkt de komende maanden nog niet inzetbaar.

Op het fraaie complex het Bospad in Wijchen alwaar de wedstrijd gespeeld werd op kunstgras, trad DDV’23 aan in de welbekende 433 formatie. Ten opzichte van de basisopstelling in de promotiewedstrijd tegen VIOS Beltrum was alleen Timo Philipsen nieuw. De van Groesbeekse Boys teruggekeerde linksback verving als zodanig de gestopte Daan Bank.

Rond de klok van half 3 floot leidsman Nijenhuis (de man die nooit kaarten geeft) voor het begin van de wedstrijd. Al snel werd duidelijk dat DDV’23 de bovenliggende partij zou gaan zijn. In de 4e minuut kreeg de polderformatie haar eerste kansje maar de Alverna goalie wist het leer uit zijn doel te houden. Niet veel later moest hij andermaal handelend optreden toen Joris Weeren een afgeslagen bal voor zijn voeten kreeg. Hij probeerde het in de korte hoek maar vond dus de Wijchense doelman op zijn pad. Op het kwartier was het opnieuw Joris Weeren die in kansrijke positie kwam. Goed voorbereidend werk van Stan Keukens gaf de Polder aanvoerder vanaf een meter of 16 een vrije schietkans maar zijn inzet ging naast. In de 19e minuut liet de thuisploeg in aanvallend opzicht voor het eerst van zich spreken. Het schot van de Alverna aanvaller belandde in het zijnet. Het was 1 van de spaarzame speldenprikjes van de thuisploeg die zich verder veelal beperkte tot het temporiseren van de wedstrijd. Alverna trainer Rick Peters had zijn ploeg waarschijnlijk op het hart gedrukt het tempo zo laag mogelijk te houden en de eerlijkheid gebied te zeggen dat zijn ploeg daar zeker in het 1e half uur vrij aardig in slaagde. Mede daardoor kwam DDV’23 niet in haar favoriete spel. Ondanks dat bleef de Ooijs/Leuthse ploeg kansen krijgen. In de 21e minuut besloot Jurgen Vink vanaf links verrassend een vrije trap ineens op het doel te schieten. Hij zag zijn inzet op de buitenkant van de paal belanden. Nadat Joris Weeren in de 26e minuut zijn kopbal op het dak van het doel zag belanden, was het in de 34e minuut dan eindelijk raak voor de polderformatie. Het kreeg daarbij de hulp van een Alverna verdediger die onder druk van een aantal DDV-aanvallers de bal achter zijn eigen doelman gleed (0-1). 2 minuten later leek Jurgen Vink de voorsprong te verdubbelen toen hij als eindstuk van een goede aanval 1 op 1 kwam met de keeper. De hoek was echter lastig en van een meter of 6 schoot de behendige middenvelder de bal in het zijnet. In de 41e minuut leek Stan Keukens op een meter van de doellijn de bal voor het intikken te hebben maar werd de bal nog net getoucheerd door een Alverna verdediger waarmee de kans verkeken was. Toch zou DDV’23 in de laatste minuten voor de rust nog verder afstand nemen van de Wijchenaren. In de 43e minuut nam Jurgen Vink het Alverna doel onder vuur. Zijn inzet kon nog gepareerd worden door de goede Alverna doelman maar de prijsgegeven rebound was een kolfje naar de hand van Joris Weeren (0-2). Vlak voor rust werd het zelfs nog 0-3 toen Daan Lamers de bal vanuit een scrimmage voor zijn voeten zag belanden. Hij lepelde de bal op de lat en zag de terugspringende bal onfortuinlijk op een Wijchens hoofd terecht komen en in het doel belanden (0-3). Nadat Frank Klomberg in de blessuretijd 1 van zijn spaarzame reddingen moest verrichten op een Wijchens schot van 20 meter, floot scheidsrechter Nijenhuis voor de thee.

In de rust besloot Martin een 3-tal wissels toe te passen. Siem Hoogma, Jelmer Claassen en Koen Keukens mochten de douche opzoeken, Thijmen Bakker, Kai Mulder en Levi Verriet waren de vervangers. In de 2e helft bleek al snel dat de thuisploeg het niet meer kon belopen en werden de gaten almaar groter. Waar de polderformatie voor de rust al veel kansen kreeg, regende het in het 2e bedrijf aaneengesloten mogelijkheden. In de 51e minuut was het Thijmen Bakker die vanaf een meter of 14 een afgeslagen voorzet voor zijn voeten kreeg. Zijn schot liet de Alverna doelman kansloos (0-4). In de 58e minuut mocht de thuisploeg zich zowaar het zoet van een doelpunt laten smaken. Een onachtzaamheid in de verder weinig beproefde polder defensie zorgde ervoor dat een Alverna aanvaller alleen op Frank af kon en de bal onder hem door in het doel kon schieten (1-4). Een paar minuten later wist DDV’23 echter de marge alweer te herstellen toen de bal vanuit een kluts bij de voor Stan Keukens ingevallen Jasper Scholten terecht kwam. De kleinste man van het veld wist al koppend de Alverna goalie te verschalken (1-5). In de 71e minuut bracht Daan Lamers, na een afgemeten voorzet van Kai Mulder, middels een kopbal de 1-6 op het bord. Amper 2 minuten later was het weer raak voor de lange Ooijse aanvaller. Een bekeken steekpassje van Jasper Scholten gaf Daan vrije doortocht richting het Alverna doel en met een schuiver in de rechterhoek passeerde hij de Alverna doelman (1-7). In de 81e minuut vond een knappe kopbal van Levi Verriet de lange hoek maar deze treffer werd enigszins dubieus geannuleerd voor buitenspel. In de slotfase van de wedstrijd kreeg DDV’23 nog een aantal goede mogelijkheden om de score nog verder op te voeren. Zo werd een kansrijke inzet van Thijmen Bakker net op tijd afgeblokt en zag Kai Mulder zijn inzet van een meter of 8 net aan de verkeerde kant van de paal naast gaan. 5 minuten voor tijd kreeg Daan Lamers vanaf 11 meter de mogelijkheid om de score naar 1-8 te tillen. Een overtreding op Thijmen Bakker in de 16 gaf leidsman Nijenhuis geen andere keuze dan de bal op de stip te leggen. De pingel werd feilloos binnengeschoten en dat betekende een glaszuivere hattrick voor de lange aanvaller. Nadat Thijmen Bakker in de laatste minuten van de wedstrijd zijn schot knap gered zag worden door de uitblinkende Alverna goalie, floot scheidsrechter Nijenhuis niet veel later voor het laatst.

De krachtsverschillen waren op deze zondagmiddag te groot. Daardoor is er nooit sprake geweest van een wedstrijd. Het zondag team van 5e klasser Alverna is weliswaar enthousiast maar niet doordrenkt met al te veel voetbalkwaliteiten. DDV’23 speelde allesbehalve groots maar had ondanks dat gegeven eenvoudig in de dubbele cijfers kunnen belanden. Scherpte bij de afronding en een goede Wijchense goalie liet de teller stoppen bij 8 doelpunten. De eerste bekeroverwinning is een feit, van een goede krachtmeting was allerminst sprake.

Dat zal aankomende zondag ongetwijfeld anders zijn als de manschappen van Martin aan gaan treden tegen 3e klasse Brakkenstein. De Nijmegenaren verloren enigszins verrassend op eigen veld van de andere poulegenoot SC Millingen (1-2) en zullen dus gebrand zijn op een goed resultaat. Vanwege de Ooijs kermis begint deze wedstrijd niet om 14:30 uur maar om 14:00 uur.